Vandaag in het Verleden
14 oktober

Hits

14 oktober 1972 - 'Sugar me' van Lynsey de Paul bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

14 oktober 1978 - 'Hopelessly devoted to you' van Olivia Newton John bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

14 oktober - In deze tijd van het jaar kan het nazomeren. Dat voorspelt echter weinig goeds voor volgend jaar: "Wordt Callistus warme wind gewaar, dan wordt de zomer een twijfelaar".

14 oktober 1900 - Sigmund Freud publiceert 'Die Traumdeutung', een boek waarin hij beweert dat mensen beïnvloed worden door onbewuste drijfveren. Freud beweert dat dromen kunnen verwijzen naar onbewuste herinneringen. Het boek van Freud zou de rest van de eeuw erg belangrijk worden voor psychologen en psychiaters.

14 oktober 1912 - Tijdens zijn herverkiezingscampagne ontsnapt de Amerikaanse oud-president Theodore Roosevelt aan een aanslag. In New York wordt hij van tien meter afstand neergeschoten door ene John Schrank. Dat gebeurt net voordat hij een verkiezingstoespraak wilde houden. En het was maar goed dat hij een lange speech had voorbereid. Want de papieren (en een brilledoosje) remmen de kogel af. Hij blijft steken in zijn borst. Pas nadat Roosevelt zijn toespraak had gehouden, gaat de politicus naar het ziekenhuis voor medische hulp.

14 oktober 1915 - Bulgarije verklaart Servië de oorlog. Dat gebeurt nadat Bulgaarse troepen eerst Macedonië zijn binnengevallen.

14 oktober 1926 - Het eerste avontuur van Winnie-the-Pooh verschijnt. Het verhaal is geschreven door A.A. Milne.

14 oktober 1933 - Duitsland verlaat totaal overwachts de Volkenbond. De bond was in 1919 opgericht om - na de Eerste Wereldoorlog - de vrede in de wereld te handhaven. Duitsland besluit ook niet meer deel te nemen aan de ontwapeningsonderhandelingen in Genève.

14 oktober 1940 - Iedere Nederlander, ouder dan 14 jaar moet vanaf nu een persoonsbewijs kunnen tonen.

14 oktober 1947 - Kapitein-vlieger Charles E. Yaeger is de held van Amerika. Op 14 kilometer boven de Mojave-woestijn doorbreekt hij als eerste mens de geluidsbarriere. Zijn toestel vlieg met een snelheid van 1078 km per uur. Eerdere pogingen om sneller te vliegen dan het geluid waren steeds op mislukkingen uitgelopen.

14 oktober 1960 - In Groningen is een enorm gasveld ontdekt. In de bel bij Slochteren zou 300 miljard kubieke meter gas zitten. Later blijkt dat de werkelijke omvang van de gasbel 2400 miljard kubieke meter bedraagt. Nederland is rijk!

14 oktober 1964 - Nikita Chroesjtsjov wordt van al zijn functies ontheven. En dat zijn er nogal wat. Hij was lid van het predisium van het Centraal Comite van de Communistische Partij, eerste secretaris en minister-president. Als minister-president wordt hij opgevolgd door Alexej Kosygin. Als secretaris van het Centraal Comite wordt hij opgevolgd door Leonid Brezjnev.

14 oktober 1964 - Philips experimenteert voor het eerst met kleurentelevisie.

14 oktober 1966 - De Politieke Partij Democraten 66 wordt opgericht (D66 dus, of - zoals de partij tot 1985 werd afgekort - D'66). Initiatiefnemers waren journalist Hans van Mierlo en het Amsterdams VVD-gemeenteraadslid Hans Gruijters.

14 oktober 1966 - In 'de nacht van Schmelzer' valt het PvdA/KVP/ARP-kabinet van premier Cals. De KVP-fractieleider dient een motie in waarin hij de regering opoiept tot extra dekking van het begrotingstekort. De regering ziet dit als een motie van wantrouwen en treedt af. Het is voor het eerst dat het aftreden van een regering live via de televisie te volgen is.

14 oktober 1970 - In het programma Schip Ahoy wordt ruim zes miljoen gulden bijeengebracht voor een nieuw hospitaalschip van het Nederlandse Rode Kruis. In de show zien we beroemdheden als Rijk de Gooyer, Henk Terlingen en Kees Schilperoort.

14 oktober 1971 - Johan Cruijff is naast voetballer ook nog schoenverkoper. Zijn schoonvader en zaakwaarnemer Cor Coster vindt dat wat te min voor een topvoetballer en dus gaat Cruijff spoedig stage lopen in een juwelierszaak in Leeuwarden om dat vak te leren!

14 oktober 1972 - De film Last Tango in Paris gaat in premiere. Het werk van Bernardo Bertolucci en met in de hoofdrollen Marlon Brando en Romy Schneider leidt tot zeer uiteenlopende reacties. Sommigen vinden de film een kunstzinnig meesterwerk, anderen beschuldigen Bertolucci van pornografie.

14 oktober 1974 - Bij de TROS-televisie gaat het spelletjesprogramma 'Ons kent ons' in premiere. Volgens de kenners zou het programma een ramp worden. Presentator Rob Out stuntelde, de spelletjes waren van laag alooi en Jef Rademakers noemde het 'een vertoning om lichamelijk beroerd van te worden'.

14 oktober 1976 - In Vaassen wordt (met ondersteuning van de politie) een deel van een kamp gesloopt waar Zuidmolukkers wonen. Per ongeluk gaan ook barakken tegen de vlakte die helemaal niet gesloopt moesten worden. De gedupeerden kregen een schadevergoeding.

14 oktober 1977 - Bing Crosby overlijdt. Hij was Amerikaanse zanger en acteur. Hij werd geboren op 2 mei 1904.

14 oktober 1979 - In de Duitse hoofdstad Bonn vindt een grote demonstratie plaats tegen kernenergie. Ongeveer 100.000 demonstranten zijn die dag aktief.

14 oktober 1981 - Bij de KRO zien we voor het eerst De Poppenkraam op televisie. Het was een sprookjesachtige kinderserie over een speelgoedwinkel. Twee poppen, Hugo en Henriëtte vinden snoepjes, die zo lekker zijn, dat ze ervan eten. Het blijken groeisnoepjes te zijn. Dat was wel even schrikken als de baas van de zaak, maar die was toch van plan om op vakantie te gaan. In werkelijkheid moest de acteur die de baas speelde de serie verlaten, omdat hij in een ander programma mee zou spelen.

14 oktober 1987 - In het Audiocentrum op het mediapark in Hilversum wordt op 14 oktober 1987 het Radio 3 Centrum geopend tijdens De Avondspits van Frits Spits. De opening heeft als motto “Door Het Lint”. De ruimte bestaat uit één grote en één kleine discjockey-ruimte en een eindcontrolekamer.

14 oktober 1990 - Het eerste nummer van De Krant op Zondag verschijnt. Het laatste nummer rolt op 10 mei 1992 van de pers. Grote man achter dit project was uitgever Pieter Storms.

14 oktober 1990 - Op het toppunt van zijn roem overlijdt de Amerikaanse dirigent, componist en pianist Leonard Berstein. Bernstein werd 72 jaar.

14 oktober 1991 - De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi wint de nobelprijs voor de Vrede. De vrouw heeft al twee jaar huis-arrest, omdat ze teveel kritiek heeft op het bewind van Birma.

14 oktober 1992 - Marco van Basten speelt voor het laatst in Oranje. Het wordt in de Rotterdamse Kuip 2-2 tegen Polen. Van Basten is aanvoerder en scoort niet.

14 oktober 1996 - Burny Bos krijgt de Jantje Betonprijs. Hij krijgt hem voor zijn inspanningen om op een volwassen manier kwaliteit te brengen voor de jeugd. Burny Bos schreef ruim 40 kinderboeken en maakte tientallen televisieprogramma's en films voor kinderen. De prijs bestaat uit 10.000 gulden en een beeldje dat is gemaakt door koningin Beatrix.

14 oktober 1996 - De eerste verkiezingen in Oostenrijk voor het Europees Parlement hebben een grote overwinning opgeleverd voor de extreem?rechtse FPO, die fel anti?Europees is. De partij van de populist Jorg Haider krijgt zes van de 21 Oostenrijkse zetels in het Europees Parlement.

14 oktober 1996 - Omdat nieuws eigenlijk altijd slecht nieuws is, heeft het Eindhovens Dagblad bedacht een Goed Nieuwskrant te gaan maken. Volgens hoofdredacteur van der Hart stellen lezers hem vaak de vraag waarom er zo weinig goed nieuws in de krant terecht komt. Van der Hart erkent dat het nieuws vaak een negatieve lading heeft en dat dat eigenlijk geen waarheidsgetrouwe afspiegeling is van de wereld waarin we leven.Voorlopig is besloten om eenmalig een goednieuws krant te maken. Om te kijken of het goed bevalt.

14 oktober 1998 - Met een klein feestje neemt Q Radio het zendschip MS Communicator over van de Holland Media Groep. Het schip wordt van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad verplaatst naar Almere. Zo wordt de ontvangst in de Randstad en in Brabant verbeterd.

14 oktober 2010 - Het kabinet-Rutte gaat van start. Het bestaat uit minister van VVD en CDA. Het kan in de Tweede Kamer rekenen op gedoogsteun van de PVV, maar die partij van Geert Wilders levert geen bewindslieden. VVD'er Mark Rutte is de eerste liberale premier sinds 1918. De formatie duurde lang: 127 dagen en komt daarmee op plaats drie van de langste formaties, na Van Agt I (208) en Den Uyl (163 dagen).

14 oktober 2021 - De bouwers van de woontoren aan de Zalmhaven in Rotterdam bereiken op 215 meter boven de grond het hoogste punt. Het is daarmee het hoogste woongebouw van de Benelux. Het gebouw telt 450 woningen. Op de bovenste verdieping is een restaurant en een uitkijkpunt.

Geboren

14 oktober 1898
Maurice Martenot - Frans musicus. Bouwde een van de eerste elektronische muziekinstrumenten: de Ondes Martnot (in 1928)

14 oktober 1926 (†18 februari 1985)
Willy Alberti (Carel Verbrugge) - Zanger. Vader van Willeke Alberti. Zong net zo makkelijk Nederlandse smartlappen als Italiaanse meesterwerken.

14 oktober 1928 (†23 mei 2017)
Roger Moore - Britse acteur. Hij is vooral bekend werd door zijn rollen in de series Ivanhoe, The Saint en The Persuaders. Ook speelde hij geheim agent James Bond in zeven Bondfilms die uitkwamen tussen 1973 en 1985. Zijn eerste Bond-film was Live and let Die. Zijn laatste A View to a Kill.

14 oktober 1940
Cliff Richard - Britse zanger die zich tegenwoordig 'Sir Cliff Richard' mogen noemen. In 1995 werd hij namelijk geridderd. Hij brak door in 1959 met het liedje Living Doll dat hij samen met de shadows opnam. Andere hits waren onder andere: The young ones, Do you want to dance, Bachelor boy, Lucky lips, Congratulations, Some people... en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

14 oktober 1946
Paul Witteman - Televisiepresentator. Jarenlang presenteerde hij 's avonds een talkshow met Jeroen Pauw. Voordat hij een baantje bij dagblad De Tijd kreeg, was hij aan twee studies begonnen: piano en politicologie die hij niet afmaakte. Via via belandde hij bij de VARA waar het grote publiek hem leerde kennen.

14 oktober 1979
Usher (Usher Raymond IV) - R&B zanger. (You Make Me Wanna). Begon met zingen op zijn zesde in het koortje in de kerk.

Overleden

14 oktober 2001 (Geb. onbekend)
Netty Rosenfeld - Documentairemaakster. Ze was in 1944 een van de stemmen van Radio Herrijzend Nederland en werkte daarna jarenlang voor de publieke omroep, waar ze een groot aantal documentaires maakte. Bekend werd vooral de serie "Culemborg" die in 1975 de Zilveren Nipkovschijf won.

14 oktober 2002 (Geb. onbekend)
Norbert Schultze - Duits componist van liedjes, opera's en filmmuziek, vooral bekend door het liedje Lili Marleen, dat in de Tweede Wereldoorlog zowel door Duitsers als geallieerden werd gezongen.

14 oktober 1944 (Geb. 15 november 1891)
Erwin Rommel - Duits veldmaarschalk. Bekend door de Duitse verovering van Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn bijnaam was dan ook "de woestijnvos". Nadat Hitler hem had beschuldigd van deelname aan een complot werd Rommel gedwongen zelfmood te plegen.

14 oktober 1977 (Geb. 2 mei 1904)
Bing Crosby - Amerikaans zanger en acteur. Voorstander van een witte kerst.

14 oktober 2022 (Geb. 31 maart 1950)
Robbie Coltrane - Britse acteur en komiek. Acteerde in meer dan vijftig films waaronder de James Bondfilms Golden Eye en The World is Not Enough. Was ook te zien als reus Hagrid in de Harry Potter films.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

14 oktober