Vandaag in het Verleden
15 juli

Hits

Nieuwsfeiten

15 juli 1995 - In het oosten van de Verenigde Staten zijn de afgelopen dagen door een hittegolf zeker 92 mensen om het leven gekomen. Alleen al in de stad Chicago vonden 54 mensen door de extreme hitte de dood. De temperaturen in de Verenigde Staten bereikten op 15 juli recordhoogten van meer dan 40 graden. De situatie werd verergerd door elektriciteitsstoringen waardoor ventilatoren en installaties voor airconditioning uitvielen. Het Washington?monument in de hoofdstad was voor de derde achtereenvolgende dag gesloten. Brandkranen werden geopend om voor enige verkoeling te zorgen.

15 juli 2006 - In Nederland begint een hittegolf die 16 dagen zou duren (tot 30 juli). In die periode is het op 8 dagen warmer dan 30 graden. Thermisch hoogtepunt wordt op 19 juli bereikt. De thermometer in De Bilt wijst dan 35,7 graden aan. Ook in BelgiŽ, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, ItaliŽ, en Duitsland was het in juni en juli 2006 erg warm. Verscheidene records werden gebroken. In Nederland, BelgiŽ, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk was juli 2006 de warmste maand sinds het begin van de officiŽle metingen. De VN noemde de hittegolf in Nederland en BelgiŽ een natuurramp.

15 juli 2011 - Het bovenste gedeelte van de zendmast van Smilde stort in. Dat gebeurt nadat er brand is uitgebroken op 180 meter hoogte. Op het moment dat de stalen mast naar beneden komt zijn net alle brandweerlieden uit de toren gevlucht. Niemand raakt dan ook gewond. Veel radio- en tv-zenders die gebruik maakten van de mast zijn niet meer in Noord-Nederland te ontvangen. Eerder op de dag was er al brand in de de zendmast Lopik. Die werd uitgeschakeld waardoor ook in het westen van het land veel radio- en tv-zenders uit de ether verdwenen. Er wordt gefluisterd dat de brand is ontstaan doordat een gebruiker van de zendmast het vermogen van de zenders te ver heeft opgevoerd. Dat zou geleid hebben tot hitte en brand. Maar officieel is de oorzaak onbekend.

Geboren

Overleden

15 juli 1940 (Geb. 22 februari 1918)
Robert Pershing Wadlow, langste mens ooit - Robert Wadlow werd - klein.. - geboren in Alton, Illinois. Tot zijn vierde jaar vertoonde hij een normale groei. Op zijn achtste was hij al 1,88 meter, met 19 jaar 2,60 meter en 197 kg. Rond deze tijd had hij door zijn buitengewone grootte al beenbeugels nodig om te kunnen lopen. Op 27 juni 1940, 18 dagen voor zijn dood, werd door de dokters zijn grootste lengte gemeten: 2,72 meter. Zo'n 40.000 mensen waren bij zijn begrafenis op 19 juli 1940.

Zeezenders

15 juli