Vandaag in het Verleden
20 april

Hits

Nieuwsfeiten

20 april 1980 - Waar gebeurd. Het is precies twee minuten over vijf, die 20e april in 1980, als de nieuwslezer op Hilversum 1 staccato de uitslagen van de eredivisie opdreunt. Ajax-MVV 3-6?! Haperende stem: "Dat zal wel omgedraaid zijn." Ajax was hard op weg naar de dubbel en staan ook nog eens in de halve finale van de Europa Cup 1. Na de enerverende eerste helft is het plots 3-2 en na rust doen de Maastrichtenaren de wedstrijd binnen een kwartier zelfs volledig kantelen: 3-4. Met een hoofdrol voor Bert van Marwijk. Hij heerst als een koning op het middenveld. "We speelden een wereldpartij, we tikten Ajax in de tweede helft helemaal van de mat", zegt Van Marwijk, die door een rapporteur beloond werd met het cijfer 9.

20 april 2000 - De broer van de in 1970 overleden rocklegende en gitaarvirtuoos Jimi Hendrix is er voor de voltooiing van zijn eerste cd met het geld van de producenten vandoor gegaan. Het was het eerste album van zanger-gitarist Leon Hendrix, die een deel van de muziek zelf heeft geschreven, meldt showbizzpersbureau WENN. De producenten zijn woedend, maar een vriend van Hendrix, Ray Ray Goldman, ziet de grap er wel van in. ,,Dit is het debuutalbum van Leon en hij maakt er nu al op traditionele Hendrixstijl een zooitje van. Leon kennende, staat hij straks gewoon voor mijn deur als hij moe is van het rondzwerven'', verzekert Ray Ray Goldman.

Geboren

20 april 570 (†8 juni 632)
Mohammed - (Geboortedatum niet zeker). Politiek-religieus leider die leefde in de zesde eeuw. Grondlegger van de islam. begon zijn carrière met het overvallen van karavanen uit Mekka, en voerde veldslagen tegen troepen van diezelde stad. Ook Medina - de stad die Mohammed als uitvalsbasis voor zijn veroveringstochten gebruikte - bleef niet van geweld verschoond. In opdracht van Mohammed vonden verschillende liquidaties plaats, onder andere op verschillende dichters. En toen de in Medina wonende joden neutraal bleven tijdens de belegering van Medina door Mekkanen, ging Mohammed over tot iets wat hij al veel langer van plan was: de joden aanpakken. De mannen werden gedood, en de vrouwen en kinderen werden tot slaaf gemaakt. Mohammed trouwde onder andere met Aïsha, een 9-jarige dochter van een vriend van hem. De verloving met Aïsha werd overigens al op 6-jarige leeftijd beslecht. Op het moment dat het huwelijk werd gesloten, werd de relatie ook seksueel van aard. Mohammed zelf was toen overigens 54 jaar oud. Volgens islamitische brommen overleed Mohammed aan de gevolgen van voedselvergiftiging. Hij had gegeten van een maaltijd die een joodse vrouw voor hem bereid had, nadat aanhangers van Mohammed die stam hadden verslagen.

20 april 1967
Anouchka van Miltenburg - Nederlands politica, lid van de VVD. Ze was van 2012 tot en met 2015 voorzitter van de Tweede Kamer. Bij de verkiezing van het voorzitterschap kreeg ze één stem meer dan de andere VVD-kandidaat Ton Elias. Zij kreeg meerdere malen kritiek op haar functioneren. CDA-leider Buma verweet haar "erg sterk sturend in een bepaalde richting" op te treden. De Volkskrant schreef later dat acht fractievoorzitters anoniem gezegd hadden dat Van Miltenburg een 'totaal ongeschikte' voorzitter is. Op 12 december 2015 trad zij onder druk van kritiek af als voorzitter. Het was voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een kamervoorzitter tussentijds aftrad.

20 april 1972
Froukje de Both - Actrice (Goudkust), televisie- en radiopresentatrice en diskjockey. Ze werd in 1999 verkozen tot 'TVBabe of the Year'. In december 2001 en juni 2002 verscheen ze in de Playboy. In 2007 ging ze in het programma Wie Wordt de Man van Froukje? op zoek naar een man. Dat werd Alexander, maar tot een relatie kwam het niet. Later dat jaar won De Both tweemaal de prijs 'het lelijk ding' voor slechtste presentatrice, een verkiezing georganiseerd door Veronica. Ze won de prijzen voor slechtste radioprogramma en slechtste radiopresentatrice.

Overleden

20 april 1910 (Geb. onbekend)
Hubert Schlafly - Uuitvinder van de teleprompter - Schlafly bedacht het scherm in 1950, toen hij werkte voor filmstudio 20th Century Fox. De prompter, ook wel autocue genoemd, is een inmiddels onmisbaar hulpmiddel voor nieuwslezers, acteurs en politici. Schlafly begon een bedrijf dat teleprompters maakte en ontving een Emmy-televisieprijs voor zijn uitvinding, bericht de BBC. Volgens een vriend bezat Schlafly ook patenten voor het eerste video-on-demand-systeem voor kabelbedrijven.

Zeezenders

20 april